Blog

Yakıt Tasarrufu Yapmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Faydalı Bilgiler
25 Ağustos 2015 Salı

Motorlu taşıta sahip olanların günlük hayatta yaşadıkları en büyük sıkıntı, yakıt tüketimi sebebiyle ortaya çıkan harcamalardır. Şehir içi ya da şehirler arası yolculuklarda araçların tükettiği yakıtlar, sürücülere büyük maddi kayıplar yaşatmaktadır. Özellikle de ulaşım için motosiklet kullanan insanlar, yakıt tasarrufu yapabilmek adına bu araçları tercih ederler ama tasarruf sağlayamadıklarında problemin ne olduğunu fark edemezler. Bu problemler, pek çok farklı unsuru içerisinde barındırmaktadır ve önlem alınmadığı takdirde daha büyük maddi kayıplara sebep olabilir. Biz de bu yazımızda motosiklet sürücülerine yardımcı olmak adına problemlerin neler olduğuna ve bu problemlerin ne şekilde halledilerek yakıt tasarrufunun yapılabileceğine dair detayları derledik.

İşte araç yakıt tasarrufu yapmak için göz önünde bulundurulması gerekenler:

Periyodik Bakım Yapılmalıdır

Motosiklette ve diğer motorlu taşıtlarda periyodik bakım, sağlıklı bir şekilde çalışan motora sahip olmak ve yakıt tasarrufu sağlamak için son derece önemli bir konudur. Hava filtresi temizliğinin, buji ve ateşleme tertibatının, supap ayarlarının, lastik basınç kontrolünün, rölanti ayarının, karbüratörlü araçlarda hava/yakıt karışım ayarlarının doğru yapılmaları ve süreli bakım aralıklarında kontrol edilmeleri gerekmektedir. Ayrıca kullanılan yağın akışkanlık değeri de yakıt tüketime uzun vadede etki etmektedir. Bunu engellemek adına motosiklet üreticisinin önerdiği değerde yağ kullanmak gerekir. Mecbur kalmadıkça (iklim nedeniyle) önerilen akışkanlık değerinden daha kalın yağ kullanmamak gerekir.

Lastik Basıncı Kontrol Edilmelidir

Lastik basıncı yakıt tüketimine etki eden bir diğer unsur olarak motosiklet sürücüsünün karşısına çıkmaktadır. Tavsiye edilen değerden çok düşük veya yüksek olan lastik basıncı, yuvarlanma direncini artırarak yakıt tasarrufunun önüne geçmektedir. Bunu engellemek adına ilk olarak, motosiklet sürücülerinin lastik kontrollerini haftada bir yapmaları gerekmektedir. Ayrıca uzun yolculuklara çıkan sürücüler, her 500 km’de bir lastik kontrolü yapmalı ve tavsiye edilen lastik basıncını 0.2-0.5 bar aralığında artırarak lastiğin yuvarlanma direncini düşürmelidirler. Yuvarlanma direncinin düşmesi yakıt tasarrufunu olumlu yönde etkileyecek ve sürücülerin maddi kayıp yaşamalarının önüne geçecektir.

Ağırlık ve Hava Direnci Göz Önünde Bulundurulmalıdır

Yakıt tasarrufu için dikkate alınması gereken konulardan bir tanesi de ağırlık ve hava direncidir. Motosikletin her 1 kg ağırlığı hareket ettirebilmesi için harcamak zorunda olduğu bir enerji miktarı vardır. Yani yük ne kadar fazla olursa motosikletin yakıt tüketimi de o kadar fazla olacaktır. Bunu engellemek adına lüzumsuz eşyaları motosiklette taşımamak gerekir. Kullanılmayan içi boş çantalar, port bagajlar ve gereksiz gövde aksesuarları; hem ağırlığı hem de hava direncini artırarak yakıt tüketiminin yükselmesine sebep olacaktır. Ayrıca şehir içinde yakıt tasarrufu sağlamak için motosikletin deposu yarıya kadar doldurulabilir. Bu hareket, motosiklet ağırlığını azaltacağı için yakıt tüketimini bir miktar da olsa düşürecektir. 

Yakıt Seçimine Dikkat Edilmelidir

Araç yakıt tasarrufu sağlamak için yakıt seçimine de özen göstermek gerekmektedir. Birçok sürücü yüksek oktanlı yakıt kullanmanın motorun gücünü artırdığına inanmaktadır. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Motosiklet üreticisinin belirttiği oktanda yakıt kullanmak gerekir. Daha yüksek oktanlı yakıt tercih etmek, yakıt tüketimini artıran başlıca unsurlardan biridir.

Motorlu araçları daha tasarruflu ve efektif bir şekilde değerlendirmek için neler yapılması gerektiğini öğrenerek siz de yakıt tüketiminizi düşürebilir, şehir içi ve şehirler arası yolculuklarınızı maddi açıdan daha uygun bir hale getirebilirsiniz.

« Tüm Makaleler
SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862