Blog

Kış Aylarında Motosiklet Kullanmak

Faydalı Bilgiler
29 Kasım 2016 Salı

Uzun ve sıcak bir yaz döneminin sonunda sonbaharda yerini kış aylarına bıraktı. Yağmurlu ve artık karlı havalara göre kendimizi ayarlama zamanı çoktan geldi. Yağmurlu, soğuk ve rüzgarlı havalara göre daha donanımlı kışlık koruma ürünler kullanmalıyız. Çünkü motosiklet sadece ilkbaharda ve yazın kullanılan bir araç değildir. Motosiklet sevdalısı ve tutkunu isek hava şartlarının el verdiği her durumda motosiklet kullanırız.

Kışın motosiklet kullanmak yazdaki kullanıma göre daha fazla dikkat gerektirir. Hava sıcaklığının düşmesi sebebiyle buzlanan yollar, ıslak asfalt, yollardaki çukurlara dolan sular… Bunlar ve daha fazlaları için her daim dikkatli olmalıyız. Yollarda gösterdiğimiz dikkati aynı zamanda kışın motosiklet kıyafetlerimizde de göstermeliyiz.

Kışlık mont, pantolon, ayakkabı, eldiven ve kask tüm bu ekipmanların kullandığınız havanın koşullarına uygun olması daha güvenli sürüş yapmanızı sağlar. Kışın motosiklet kullanırken vücut ısımızı korumamız oldukça önemlidir. Vücudun kendini koruma mekanizması harekete geçtiğinde (kalp, ciğerler, böbrekler ve diğer) hayati organlara zarar gelmemesi için, kan akışını yeniden düzenler. Bu yüzden, en uzaktaki organlara giden kan miktarı azalır. Bunun anlamı, vücudun gerekirse el ve ayakları feda etmek bahasına, hayati organları koruma çabasıdır. İnsanın en çok ısı kaybettiği yerlerden biri de elleridir. Motor kullanan biri, ellerinin hassasiyetini, asla yitirmemelidir. Çünkü motosiklet kullanırken ellerimiz motorun hakimiyetini sağlar ve onların hissizleşmemesi gerekmektedir. Bu sebeple son zamanlarda elcik ısıtmalı motosikletler bu anlamda oldukça tercih edilmektedir.

Tabi en uzakta kalan organımız sadece ellerimiz değildir. Boyun ve baş bölgemizde vücudumuza uzaktır ve kan, boyundaki atardamarlardan geçerken fazla ısı kaybettiğinden vücut beyne verdiği kan miktarını azaltacak. Beyne giden damarlardaki kan miktarı azalınca da düşünme ve karar verme hızı düşecek. Bu da konsantrasyon eksikliğine neden olacak. Kan ile yeterince beslenemeyen beyin sürüş anında yanlış kararlar almanızı sağlayabilir. Böyle durumları hissettiğinizde mutlaka mola vermelisiniz ve vücut ısınızı dengeleyecek egzersizler yaparak tüm vücuda eşit kan gitmesini sağlayabilirsiniz. Sıcak içecek ve yiyecekler de dikkatinizi tekrar toparlamanızı sağlar.

Kış aylarında önemli noktalardan biride kesinlikle hız yapmamaktır. Yağmur ya da kar, yağmaya başlamışsa, büyük ihtimalle yerde de de bizi bekleyen sürprizler her zaman vardır. Bir su birikintisi her zaman potansiyel tehlikedir. Çünkü asfalt deliklerinin ne kadar derin olabileceği hakkında hiçbir bilgi sahibi olamayız. Yollarda beklenmedik büyüklükte ve derinlikte çukurlar bulunmaktadır.

Karlı ve sıfırın altındaki hava koşullarında ise gizli buzlanma motosiklet kullanıcıları içinde tehlike oluşturur. Özellikle köprü üstleri gizli buzlanma sebebiyle kazalara sebep olur. Bu hava koşullarında yolda düz ve yavaş gidilmesi gerekmektedir ve ani frenlemeler mümkün oldukça yapılmamalıdır. Virajlara girerken hızımızı düşürmeli ve aşırı hızdan kaçınmalıdır.

Unutmayalım ki çok hızlı olmak varmak istediğimiz yere sadece 5 dakika önce gelmemizi sağlar.

« Tüm Makaleler
SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862