Blog

Kışın Kullanılmayan Motosikletlerin Yaz Sezonuna Hazırlanması

Faydalı Bilgiler
15 Mayıs 2017 Pazartesi

Kış aylarında pek çok kullanıcı tarafından garaja konulan motosikletler, güneşin kendini göstermesi ile artık trafikte görülmeye başladı. Kimi zaman şehir içi ulaşım, kimi zaman şehirler arası yolculuklar, kimi zaman da hafta sonları kısa geziler için tercih edilebilecek olan motosiklet modelleri, uzun bir dinlenme döneminden sonra belli bakımlardan geçirilmelidirler. Peki daha güvenli motosiklet sürüşleri için kış aylarından sonra hangi bakımlar yapılmalıdır?

İşte kış aylarında garajda beklemiş motosikletinizi daha güvenli bir şekilde kullanabilmek için yapmanız gereken bakımlar;

Yakıt Sistemi: Motosikletinizi garaja koyarken benzin deposunda yakıtla bıraktıysanız, bekleyen yakıtı boşaltıp depoyu temizlemelisiniz. Enjeksiyonlu bir modele sahipseniz de, benzinden kaynaklı oluşabilecek tortulardan dolayı enjeksiyon sisteminin tıkanıp zarar görmemesi adına enjeksiyon temizleyici kullanmalısınız.

Akü: Aküyü kontrol etmelisiniz. Marş bastığınız zaman motor çalışmıyor ise akünün suyunu kontrol etmeli ve aküyü şarj etmelisiniz. Ayrıca akü başlarında oksitlenme varsa bu noktaları hafif bir şekilde temizlemelisiniz.

Hava Filtresi: Motorunuzun hava filtresini kontrol ederek burada tıkanıklık yaratabilecek birikintiler var ise bu birikintileri temizlemesiniz; ama ciddi bir tıkanıklık mevcut ise yeni bir hava filtresi ile değiştirmelisiniz.

Lastikler: Bütün bir kış bekleyen motosikletinizin lastiklerinin havalarını ölçüp, lastiğin üzerindeki veya motosikletin kullanma kılavuzundaki değerlere getirmelisiniz. Eğer soğuk havalarda lastik basınçları düşüp lastikler çatlamış ise güvenli sürüşler için lastikleri değiştirmelisiniz.

Frenler: Fren hidrolik seviyelerini kontrol etmeli ve ön/arka fren balatalarının bitmemiş olmamalarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca fren hidroliğini belirli dönemlerde ve durumlarda değiştirmelisiniz. Bunlara ek olarak ayak ve el fren tellerinin bağlantılarını ve sürtünmeye maruz kalan bölümlerini açıp yağlamalısınız.

Not: Fren hidroliği bakımına dair detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Zincir ve Dişliler: Zincir paslanması zincirin ömrünü kısaltır ve zincir dişlilerine zarar verir. Bu yüzden zincir ve dişlilerde gözle görülebilecek aşınmaların olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ayrıca zinciri yaz aylarında daha sık yağlamalısınız.

Yağ ve Yağ Filtresi: Kış aylarında motosikletinizi belirli zaman kullanmadıysanız, çalıştırmadan önce yetkili servislerde yağ ve yağ süzgeci değişimi yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü yağ, motosiklet kullanılmadığı süre içerisinde özelliğini kaybeder.

Radyatör: Radyatör içindeki su ve antifrizi kontrol etmelisiniz. Eğer su veya antifriz eksik ise öncelikle tamamlamalısınız, ancak motosikletin eksiğini tamamlarken motorun soğuk olmasına dikkat etmelisiniz.

Uzun süren kış aylarından sonra yaz döneminde motosikletinize yapacak olduğunuz bakımlar ile olası aksilikleri ya da kazaları önlemiş olursunuz. Motosikletinizin tüm bakımlarını ve yaza hazırlıklarını profesyonelce ve eksiksiz yapılması için Mondial Yetkili Servislerini tercih edebilir; bu sayede güvenli motosiklet sürmenin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

« Tüm Makaleler
SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862