Blog

Motokros Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Faydalı Bilgiler
16 Ağustos 2018 Perşembe

Motor sporları içerisinde adrenalin seviyesi yüksek olan ve denge konusunda üstün yetenek isteyen motokros, günümüzde dünya çapında en çok takip edilen motor etkinliklerinin başında gelmektedir. Ortaya çıktığı yıldan itibaren çeşitli dallara ayrılan ve günümüzde farklı pek çok şekilde yapılan motokros, İngilizcedeki karşılığı ile motocross, seyir zevki yüksek bir spor olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, bu kadar çok sevilen ve takip edilen motokros sporu hakkında nelerin bilinmesi gerekiyor?

İşte motokros hakkında bilinmesi gerekenler:

Motokros Nedir?

İngiliz off-road sporu “scrambles” olarak ortaya çıkan, "motorcycle" ve "cross-country" kelimelerinin birleşmeleri ile doğan ve 1930’larda popüler hale gelen motokros; bir piste konulan engebeleri başarıyla geçmek ya da zaten engebeli olan bir arazide pist oluşturarak yarışmak olarak nitelendirilen bir spor dalıdır. 1970’lerde Amerika’da tanınması ile dünya çapında popülerlik kazanan ve ekstrem sporlar arasında kendine önemli bir yer edinen motokros, yetenek ve cesaretin yanı sıra, sağlam bir disipline de ihtiyaç duyar.

Motokros Nasıl Yapılır?

Amatör ve profesyonel sürücülere yönelik olarak farklı şekillerde düzenlenen motokros; genelde sürücülerin başlama noktasından aynı anda çıktığı ve yarıştığı bir spordur. Özel olarak tasarlanan kapalı ve açık alanlarda bu konuda eğitimli, bilgili ve yetenekli motosiklet sürücüleri tarafından gerçekleştirilen motokros sporu, keskin dönüşlerin yer aldığı geniş ve çok engebeli arazilerde gerçekleştirilir.

Kaç Tür Motokros Vardır?

Özel olarak tasarlanan alanlarda gerçekleştirilen motokrosun temelde iki farklı türü vardır. Bunlar Freestyle ve Race olarak nitelendirilir. Katılımcıların aynı anda başladığı ve pisti birinci olarak tamamlamak için yarıştığı Race ile sırayla akrobatik hareketler yaparak belli standartlar çerçevesinde en yüksek puanın toplanmaya çalışıldığı Freestyle türlerinin yanı sıra; Supercross, Mini-Motocross ve Vintage gibi alt dalları da bulunan bir spor olan motokros, pek çok farklı stili içerisinde barındırmaktadır. Supercross; kısa pistlerde daha sık ve yüksek manevraların yapıldığı, Vintage; 1975 ve öncesi yıllarda üretilmiş olan motosiklet modellerinin kullanıldığı, Mini-Motocross ise; özel olarak tasarlanan minik motokros motorlarının sürüldüğü türlerdir.

Motokros Motor Modelleri

Motokros motor modelleri, farklı özellikleri ile normal motorlardan ayrılmaktadır. Sürücünün konforundan çok, daha seri hareket etmesi ve yarış sırasında dilediği hareketleri kolayca yapabilmesi adına özel olarak tasarlanan motokros motor modelleri, tekerleri ve iskelet yapıları ile öne çıkan araçlardır. Tırtıklı tekerleri sayesinde çamurlu, topraklı ve engebeli yollarda ekstra tutuş sağlayan motokros motorlar; özellikle de amortisör dirençleri en üst seviyeye çıkarılarak dirençli hale getirilen araçlardır.

« Tüm Makaleler
SOSYAL MEDYADA

Mondial resmi sosyal medya sayfaları üzerinden bizi takip edebilirsiniz.

E-BÜLTEN KAYIT

Mondial E-Bülten'e kayıt olarak Mondial ile ilgili yeniliklerden ve gelişmelerden haberdar olun.

TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI

Merkezimiz ile iletişime geçerek tüm sorularınız için yardım alabilirsiniz.

444 80 850 800 448 3 862